Parkinson, oftewel de Ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte waarbij spierbewegingen steeds minder goed gestuurd kunnen worden door de hersenen. Maar ook kunnen er andere klachten ontstaan, waaronder psychische problemen.

Wereldwijd hebben maar liefst ruim zeven miljoen mensen de Ziekte van Parkinson. Het aantal Parkinson patiënten is de afgelopen dertig jaar verdubbeld en daarmee de snelst groeiende hersenziekte [1]. In dit artikel lees je over de kPNI werkwijze bij Parkinson; de invloed van ontstekingsreacties na voeding en wat je daar zelf aan kunt doen.

Dit artikel hoort bij Werkingsmechanisme 3, laaggradige ontsteking.

Wat is De ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson wordt door het Radboud UMC gedefinieerd als een aandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied (de Substantia Nigra, oftewel de Zwarte Kern). Deze zenuwcellen daar, ook wel Neuronen genoemd produceren de chemische stof dopamine. Wanneer een bepaald percentage neuronen is afgestorven, ontstaan klachten en symptomen vanwege een tekort aan dopamine. De 100% oorzaak van Parkinson is niet bekend. De wetenschap achter PNI heeft echter wel aanwijzingen gevonden die de ontwikkeling van deze ziekte stimuleren [2].

Wat zijn de klachten en symptomen bij Parkinson?

Door de verminderde dopamine productie in de hersenen ontstaan er tal van klachten en symptomen die kenmerkend zijn voor Parkinson:

  • Trillen van de handen, benen, kin of tong (tremor);
  • Moeite met starten van bewegingen (akinesie);
  • Ontbreken van automatische bewegingen, zoals minder knipperen met de ogen (hypokinesie);
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit);
  • Loopstoornissen en houdingsinstabiliteit (evenwichtsproblemen, voorovergebogen houding, en ‘bevriezen’ van de benen tijdens het lopen waardoor het lijkt of de voeten aan de vloer blijven plakken).

Dit zijn, voor de beeldvorming, de meest voorkomende klachten maar er kunnen meer symptomen voorkomen.

Welke vormen van Parkinson zijn er?

Er zijn verschillende vormen van de Ziekte van Parkinson:

  1. Familiaire vorm: oorzaak zijn genetische factoren (erfelijke aanleg). Dit geldt voor 10-15% van de Parkinson patiënten
  2. Sporadische vorm: oorzaak zijn epi-genetische factoren (factoren van buitenaf)
  3. Gecombineerde vorm: Familiair en Epi-genetisch

Ontstekingsreactie na voeding (Post Prandiale Inflammatie Respons)

Verderop leggen we het verband uit tussen ontstekingsreacties en Parkinson. De ontstekingsreactie na voeding noemen we een Post Prandiale Inflammatie Respons (PPIR). Maar wat is dat eigenlijk?

Iedere keer wanneer we eten krijgen we, voor het lichaam, vreemde stoffen binnen. In deze vreemde stoffen kunnen organismen zitten die schadelijk zijn voor het lichaam. Het is daarom zeer vernuftig van ons lichaam zich daartegen te wapenen; dit doet het door middel van de Post Prandiale Inflammatie Respons.

De beste manier om lichaamsvreemde stoffen te elimineren, is door hulp in te roepen van het immuunsysteem. Oftewel: iedere keer dat je wat eet, wordt het immuunsysteem geactiveerd[3].

Parkinson en ontstekingsreacties

Het immuunsysteem wordt gevoed door de nutriënten die via voeding naar binnen komen. Heb je een slechte voedingsinname, dan zal er weinig overblijven voor het immuunsysteem. Het gevolg hiervan is dat het immuunsysteem zijn werk niet meer goed kan doen. Wanneer deze toestand aanhoudt, krijg je een chronisch verminderde activatie van het immuunsysteem, met alle gevolgen van dien. In dat geval spreken we ook wel van een chronische laaggradige ontsteking.

kPNI achtergrondinformatie Parkinson

Om de werking achter Parkinson beter te begrijpen, is het handig enige achtergrond informatie te kennen over bepaalde systemen in ons lichaam.

Verteringsstelsel:

De darmen van de Homo Sapiens (wij dus) hebben een opvallend lange dunne darm en relatief korte dikke darm. Bovendien hebben we een erg zure maag, hetzelfde als die van aaseters (!). De bedoeling hiervan is dat alle vreemde stoffen die naar binnen komen, via voeding, neus en/of huid, worden gedood door het zure maagmilieu.

Dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die belangrijk is voor onder andere het denken, zien en doen. In de verte onderscheidt dat ons als Homo Sapiens van andere dieren. Mede hierdoor hebben we een enorme hoeveelheid dopamine neuronen, significant hoger dan die van andere diersoorten. Onze aantal dopamine neuronen zijn flink gestegen doordat we veel bewogen en schelpdieren aten.

kPNI werkwijze Parkinson

In de kPNI kijken we altijd naar de “de film van jouw gezondheid”. Deze film is een enorm goed diagnostisch en therapeutisch middel voor een kPNI therapeut. Zo kan er gekeken worden hoe Parkinson bij een individu is ontstaan en welke aanpak het beste past. Daarbij de foto is een consequentie van de film.

  • De foto geeft de huidige toestand aan:
   Bijvoorbeeld bij Parkinson als ziektebeeld: Substantia Nigra is beschadigd, dopamine-tekort; het komt niet aan in de hersenen.
  • De film:
   Plaatje voor plaatje terugkijken naar hoe Parkinson tot stand is gekomen. Dit kan per persoon verschillen.

Voorbeeld van zo’n film als kPNI aanpak bij Parkinson:

Parkinson patiënten kunnen al vroeg in het leven last hebben van onder andere verstopping in de darmen en een maag die niet zuur genoeg is. Hierdoor worden de lichaamsvreemde stoffen niet goed af-gedood en zal de samenstelling van stoffen in de darm uit balans raken. Het gevolg is dat het zenuwstelsel in de darmen minder goed werkt.

In het verleden van de patiënt kunnen ontstekingen schade hebben aangebracht in de cellen. Dit kan leiden tot een Neuro-inflammatie. In deze hele film speelt één stofje de hoofdrol; en dat is Alfa-Synucleïne. Deze stof wordt geproduceerd in de darmen omdat deze niet naar behoren functioneren. Alfa-Synucleïne kan via open barrières (lekkende darm) naar de hersenen migreren, wat later in de hersenen zorgt voor het Parkinson beeld.

Wat is de relatie tussen Parkinson en ontstekingsreacties?

Continue ontstekingsreacties zoals, Post Prandiale Inflammatie Respons, kunnen onder andere ontstaan door meer dan drie keer per dag te eten. Dit kan een dus een risicofactor zijn voor een chronische ontsteking. Hoe vaker de eetmomenten, des te groter de continue ontstekingsreactie. Als het lichaam geen ruimte krijgt om de ontsteking op te lossen, kan het lichaam in een neerwaarts spiraal-effect komen.

De darmen krijgen ongunstige darmflora wat verstopping kan geven. Hierdoor komen verdedigings-mechanismen van het lichaam onder druk te staan, zodat verkeerde bacteriën en stoffen (zoals Alfa-Synucleïne) naar de hersenen kunnen met een Neuro inflammatie als gevolg. Deze Neuro inflammatie laat schade achter in de hersenen en kan voor tal van Neuro degeneratieve ziektebeelden zorgen, waaronder dus de ziekte van Parkinson.

× WhatsApp chat; Waar kan ik je mee helpen?